Japanskt

På våra japanska hyllor hittar ni egenimporterad washitape, pappersballonger (kami fusen), origamipapper och furoshikityger.

Ordet origami kommer från de japanska orden oru (att vika) och kami (papper). Denna japanska konst går ut på att vika ett fyrkantigt pappersark för att skapa olika former. Origamikonsten är över 1000 år gammal, och har under tidens gång utvecklats till den konst vi ser idag.

Eftersom origami är bra för koncentrationen, fingerfärdigheten och kreativiteten lär man sig det i Japan redan under förskoletiden. Den mest kända figuren man viker är tranan, men det finns tusentals andra figurer man kan vika så som olika djur, frukter och fordon. På Lekverkstan kan ni hitta ett flertal olika böcker och papperstyper så ni själva kan prova på denna japanska konst.

Furoshiki är ett fyrkantigt tygstycke med många användningsområden från Japan. Ordet furoshiki kommer från de japanska orden furo (bad) och shiki (filt). Ursprungligen användes furoshiki som en filt man lade sina badkläder i när man bar dem till badhuset för över 400 år sedan. Sedan dess har furoshiki fått fler användningsområden – den kan användas till att slå in paket, dekorera hemmet, eller som en vacker väska att bära sina saker i.

För den miljömedvetne borde furoshiki vara det naturliga valet. Årligen kastas hundratusentals plastkassar och flera mil presentpapper. Med furoshiki kan du minska din påverkan på miljön. De furoshiki vi har på Lekverkstan är tillverkade och direktimporterade från Japan.

Hemsida & Design av Intendit Webbyrå